Frigul, scăderea presiunii atmosferice, creşterea umitităţii aerului, lumina insuficientă, alimentatia bogată în carbohidraţi şi grăsimi şi deficitară în fructe şi legume proaspete în perioada sărbătorilor sunt câteva din problemele care pot afecta în sezonul rece bolnavul cardiac.
Pentru a evita agravarea bolilor de inima în sezonul rece, e bine să evitam deplasările în primele ore ale dimineţii sau seara când temperaturile sunt extrem de scăzute, să purtam îmbrăcăminte groasă, încălţăminte lejeră, groasă şi confortabilă, care să nu împiedice circulaţia la nivelul membrelor, să ne protejam la extremităţi cu mănuşi, fulare, ciorapi groşi, să beţi lichide calde, să evitam expuneri prelungite la friguri extreme, să alternam dacă suntem obligaţi să mergem mult afară cu pauze dese în locuri încălzite (benzinării, magazine) unde să consumam băuturi calde.
Măsurile generale care vizează bolnavul cardiac trebuie respectate cu stricteţe mai ales în perioadele cu temperaturi extreme. Medicamentele recomandate de cardiolog, oprirea fumatului, alimentaţia săracă în grăsimi, sare şi zahăr, dar bogată în fibre, fructe şi legume proaspete, consumul redus de carne, de alcool, controlul strict al greutăţii corporale, controlul regulat al tensiunii arteriale, menţinerea în cote normale a zahărului în sânge (glicemia) şi a grăsimilor din sânge (valorile profilului lipidic în sânge) vor fi de mare ajutor.
În sezonul rece persoanele cu risc cardiovascular trebuie să menţină efortul fizic minim conform toleranţei individuale. Plimbările în aer liber nu sunt contraindicate, dar trebuie respectate nişte precauţii, efortul să nu fie foarte intens, să nu se treacă brusc de la cald extrem din încăperi la ger, să se evite expunerea prelungită la vânt, viscol, efort mare de mers în nămeţi, ger extrem.